A Lakók Támogatása Csoport tevékenysége karantén idején

A TÁRS projekt Lakók Támogatása Csoport tagjai a karantén ideje alatt 16 alkalommal tartottak on-line kiváltás klubot. Andornaktályán, Csobánkán, Gödön, Polgárdiban, Vésztőn és Zalaapátiban mintegy 47 fő intézményi ellátott vett részt a beszélgetéseken, néhányan közülük több alkalommal is. Az on-line hívások nagy sikerrel zajlottak, melyben a résztvevő tapasztalati szakértőknek és intézményi koordinátoroknak is nagy szerepe volt. 

Az on-line támogatás lehetővé tette, hogy a személyes látogatások mellett, időről időre intenzívebb, személyre szabottabb támogatást nyújtsanak a segítők a támogatott lakhatásba költözés előtt álló Andornaktályán, Csobánkán, Gödön, Polgárdin, Vésztőn és Zalaapátin élő lakók számára. A segítő szakemberek törekedtek az időkeretek betartására, illetve a megszólalások sorrendiségére a követhetőség és a befogadhatóság érdekében. Összességében elmondható, hogy a legsikeresebbek a 2-3 fős kiscsoportban tartott, átlagosan 40 perces beszélgetések voltak.

Ahogy arról már beszámolt a TÁRS projekt, a koronavírus okozta rendkívüli körülmények a személyes jelenlétre építő lakótámogatási munkamódszereket is áthangolták. Az új helyzethez való alkalmazkodásban segített, hogy a kiváltási folyamatban részt vevő intézmények együttműködtek az új, on-line megvalósuló kiváltás klubok feltételeinek megteremtésében. Az on-line térben történő találkozások ugyan nélkülözték a résztvevők fizikai közelségét, ezzel együtt a TÁRS projekt munkatársai azt tapasztalták, hogy a korábban elkezdett segítői munka folytonosságához az on-line találkozás nagyban hozzájárult.

A kiváltás klubok alkalmával a következő kérdések lettek körüljárva: mit gondolnak most az ellátottak a költözésről? Hogy tudnak a változásokra készülni a várakozás átmeneti időszakában? Hogy érzik magukat a karantén alatt? Mit érdemes megtartani a karanténban felvett szokásokból? Hogyan tartják a kapcsolatot a családtagokkal? Mi hiányzik nekik a legjobban? Mit fognak elsőként csinálni a karantén időszakát követően?

Sok ellátottnál visszatérő gondolat és vágy volt, hogy szeretnék látni a házat, ahol élni fognak, hogy minél előbb magukénak érezhessék. Az önellátás – beleértve a főzést, a mindennapok praktikus szervezését – szintén foglalkoztatta a lakókat. Több helyen szó esett az alkalmazkodásról, az egymás iránti felelősségvállalásról, amely felértékelődött a karantén ideje alatt.

A TÁRS projekt Lakók Támogatása Csoportja bízik abban, hogy a lakók sok olyan gyakorlati tapasztalatra tettek szert, melyeknek hasznát veszik majd a támogatott lakhatásban is. Nagy sikere volt azoknak az „Üzenetek”-nek, melyet minden lakócsoportban átadtak a szakemberek. Arra biztatták a kiscsoportokat, fogalmazzanak meg másoknak is hasonló biztató gondolatokat, erősítve ismeretlenül is a sorstársi közösséget.

A Lakók Támogatása Csoport július 1-től a kiváltási folyamatban érintett intézmények egyéni igényeinek figyelembevételével újra személyes támogatást nyújt, ugyanakkor az on-line csoportok lehetősége is rendelkezésre áll.

További információk a TÁRS projekt - EFOP 1.9.1 projektről

Információs és koordinációs pontok