Megjelent a Diagnosztikus protokoll az augmentatív és alternatív kommunikációs fejlesztési és támogatási szükséglet felméréséhez című kiadvány

Az EFOP 1.9.2 MONTÁZS projekt keretében megjelent az AAK-igényű személyek kommunikációs készségeinek felméréséhez készített szakanyag Diagnosztikus protokoll az augmentatív és alternatív kommunikációs fejlesztési és támogatási szükséglet felméréséhez címmel.

A kiadvány azoknak a szakembereknek kíván elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani, akik komplex kommunikációs szükségletű (ún. augmentatív és alternatív kommunikációs, röviden AAK-igényű) személyek fejlesztését, rehabilitációját, támogatását végzik. Célja a fejlesztések és támogatások kijelöléséhez szükséges döntéselőkészítés megalapozása. A kiadvány bár elnevezésében protokoll, nem egy eljárásrend, mely alkalmazása általános érvényű lehet minden komplex kommunikációs igényű személy felmérésénél. Az állapotmegismerés folyamatában ismert eszközök és módszerek tárházát mutatja be (pl. standard felmérési eljárások eredményeinek figyelembevétele, strukturált és spontán megfigyelések, interjúk stb.), melyek alkalmasak a heterogén célcsoport kommunikációs készségeinek megismeréséhez. Nem követi az orvosi szemléletű, kategorizáló alapú meghatározást, célja az egyéni kommunikációs igények feltárása az oktatás és fejlesztés gyakorlati megvalósításához.

A kiadvány hazai szakemberek közreműködésével készült, akik egy-egy speciális fogyatékossági területen, az AAK-oktatás és -fejlesztés témakörében nagy múltú szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

A kötet első fejezete az AAK-fejlesztések és -támogatások kijelölésének elméleti alapjait mutatja be sérülésspecifikus megközelítésben. A kötet második fejezete a felmérések során használható kérdőíveket tartalmazza.

A szakanyag ingyenesen ide kattintva érhető el.

 

 

Információs és koordinációs pontok