Autizmus - belépés a felnőttkorba

Protokoll az átmenet támogatásához

Módszertani segédlet az átmenet támogatásához

A felnőttkori átmenet folyamata valójában már a kisgyermekkorban megalapozódik: egyrészt a gyermekkori ellátás, a családoknak nyújtott támogatás formájával, intenzitásával és minőségével, másrészt a gyermekkor egyes szakaszai közötti átmenettel. A felnőttkori átmenet kulcsszakasza jellemzően az iskolai tanulmányok felsőbb osztályaiban indul, elsődleges célcsoportként tekinthetők tehát az ezzel a korosztállyal foglakozó pedagógusok, beleértve a fiatalokkal foglalkozó gyógypedagógusokat is.

Az ebben az időszakban támogatási tevékenységet folytató, egyéb kapcsolódó szakterület szakemberei ugyancsak kiemelt célcsoport, így például a fiatalokkal foglalkozó pszichológusok, pszichiáterek, szociális munkások és egyéb speciális terápiát nyújtó szakemberek.

Célcsoport az autista kisgyermekekkel foglalkozó széleskörű szakemberkör, mert ugyan még nem az átmeneti folyamatot segítik közvetlenül, de munkájuk a sikeres átmenet nélkülözhetetlen előfeltétele, és a folyamat ismerete támpontokat adhat a tevékenységükhöz. Kiemelt célcsoport továbbá az autista gyermekeket gondozó szülők, családtagok köre.

A módszertani segédlet elméleti és mindennapi gyakorlati segítséget kíván nyújtani annak érdekében, hogy a serdülőkorú autista fiatalok megerősödve, minél felkészültebben, kevésbé stresszesen induljanak el felnőtt életük felé. Cél, hogy az autista emberek életútjának e sajnálatosan elhanyagoltabb, ugyanakkor az életminőség szempontjából meghatározó időszakára felhívjuk a figyelmet, elméleti és gyakorlati támpontokat adjunk az átmenet menedzseléséhez.

Hatékony használatának feltétele az autizmus területén való jártasság: a segédlet nem pótolja a témakör alapszintű ismereteit, azonban kapaszkodót, ötleteket, gyakorlati segítséget nyújthat a kevesebb mindennapi tapasztalattal rendelkező szakemberek és a támogató családtagok számára is.

A módszertani segédletet az érdeklődők a lenti linken található regisztrációt követően tudják elérni:

Regisztráció

Amennyiben kérdése van a módszertani segédlettel kapcsolatban, a következő e-mail címen éri el az autizmus munkacsoport munkatársait:

A felnőttkori átmenet támogatása című kisfilm az alábbi linken megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=sjLEG8QglPE

Információs és koordinációs pontok